Monday, March 28, 2016

reading habits

made by Aina Mohd at Monday, March 28, 2016
assalamualaikum..oke malam ni aku nak tulis pasal amalan membaca kite especially budak2 sekarang termasuk aku mehmeh 😬 .. tadi mase english class,tengah2 huda buat sharing moment, die ade sebut pasal read before you sleep kan..so miss fifa,which is my english lecturer, ade la ckap yang die ade bace buku pasal "ENDANGERED MINDS"..buku tulis pasal generation kite sekarang ni boleh membace tapi tak nak membace..or just called as alliterate.. as usual bile miss fifa kongsi something, benda tu memang deep la sebab aku pun sekarang kurang sangat bace buku or memang dah tak baca buku kut..she said kalau kite just bace buku-buku text or buku2 untuk kite belajar tu x kire membaca sebab it is a forced reading..miss cakap lagi "READ WHAT YOU LIKE".. ayat ni memang aku akan ingat sebab ayat ni macam bagi semangat for me to continue read books..
miss also said alliterate ni jugak just membaca from surface only.. contah lah... bile kite tengok  newspaper, we just read the big title and said ohh x best la tajuk die ni and x bace dah newspaper tu..and yes i admit it is quite true..ahahaha..and the other thing is kite sekarang ni just nak benda yang cepat..macam kite lebih suke tengok movie contoh citer hunger game ( aku bagi contoh ni sebab semalam baru aku tengok hunger game..huhuhu tersentap la aku pagi tadi).. miss suggest kat kiteorang why not instead of layan movie, bace novels tu..ye lah dengan bace novel korang dapat imagine story line tu sendiri kan..that all from me..kalau nak satu generasi tu berubah it start from ourselves first..kite dulu yang perlu berubah for the good..hari rabu ni aku ade quiz ict hahah..wish me luck for this quiz sebab quiz2 ict sebelum ni rendah2 semua hahahahha... salam sayang AINA
 

http://rightasusual.blogspot.my/2005/02/not-illiterate-but-alliterate.html
link kat atas explain banyak lagi pasal alliterate ni so bace la yeee 😊

0 comments:

Post a Comment

 

OTHER SIDE OF ME Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea