Monday, March 28, 2016

reading habits

made by Aina Mohd at Monday, March 28, 2016 0 comments
assalamualaikum..oke malam ni aku nak tulis pasal amalan membaca kite especially budak2 sekarang termasuk aku mehmeh 😬 .. tadi mase english class,tengah2 huda buat sharing moment, die ade sebut pasal read before you sleep kan..so miss fifa,which is my english lecturer, ade la ckap yang die ade bace buku pasal "ENDANGERED MINDS"..buku tulis pasal generation kite sekarang ni boleh membace tapi tak nak membace..or just called as alliterate.. as usual bile miss fifa kongsi something, benda tu memang deep la sebab aku pun sekarang kurang sangat bace buku or memang dah tak baca buku kut..she said kalau kite just bace buku-buku text or buku2 untuk kite belajar tu x kire membaca sebab it is a forced reading..miss cakap lagi "READ WHAT YOU LIKE".. ayat ni memang aku akan ingat sebab ayat ni macam bagi semangat for me to continue read books..
miss also said alliterate ni jugak just membaca from surface only.. contah lah... bile kite tengok  newspaper, we just read the big title and said ohh x best la tajuk die ni and x bace dah newspaper tu..and yes i admit it is quite true..ahahaha..and the other thing is kite sekarang ni just nak benda yang cepat..macam kite lebih suke tengok movie contoh citer hunger game ( aku bagi contoh ni sebab semalam baru aku tengok hunger game..huhuhu tersentap la aku pagi tadi).. miss suggest kat kiteorang why not instead of layan movie, bace novels tu..ye lah dengan bace novel korang dapat imagine story line tu sendiri kan..that all from me..kalau nak satu generasi tu berubah it start from ourselves first..kite dulu yang perlu berubah for the good..hari rabu ni aku ade quiz ict hahah..wish me luck for this quiz sebab quiz2 ict sebelum ni rendah2 semua hahahahha... salam sayang AINA
 

http://rightasusual.blogspot.my/2005/02/not-illiterate-but-alliterate.html
link kat atas explain banyak lagi pasal alliterate ni so bace la yeee 😊

Sunday, March 27, 2016

near to the final -_-

made by Aina Mohd at Sunday, March 27, 2016 0 comments
assalamualaikum..hai..ohh ya aku ter-rajin nak buat post baru..muahahaha maybe sebab ict kot so aku kembali nak aktif berblogging..
now aku berada at week-11 so a month to go before final..yes it's quite stress because of languages: english and arabic..IGA dah lepas which was last week...hahaha, IGA ni macam trial SPM la die nak tgok kau dapat berape result tu..but takde effect ape2 pun kt result final. and IGA ni just for languages subject jee..kalau subject core macam bio, physics ke just ade tests, quizzes and final..kiteorg takde midterm..yahh UIA pelik sket HAHAHAHA..
sekarang aku tinggal with a few quizzes before final..berharap ia berlalu dengan baik hahaha..and result aku sem ni oke x macam sem2 lepas..InsyaAllah.. FIGHTING!! salam sayang AINA..


Wednesday, March 23, 2016

perasaan malu awak...

made by Aina Mohd at Wednesday, March 23, 2016 0 comments
assalamualaikum..i'm back again hehehe alhamdulillah..actually aku just nak kongsi or maybe just bagi nasihat even though aku not good enough untuk bagi nasihat..hmmm but please girls mahalkan diri awak tu please..nahh aku just kenal beberape orang laaa...maybe they are pretty and think that have boyfriend is important kut for remaja mcm kitte ni kan.. so they always talk about men i mean boys..and yeah sharing their problems which is about their boyfriends or crush.. and yes aku pun mengaku aku pun bercakap pasal lelaki and sape yang aku minat but berpada lah kann..but diaorang ni berwhatsapp la mesej laa with the boys which is bukan mahram kite wahai gadis-gadis sekalian..
and yes i didn't like those kind of girls sebab aku rase aku xbleh berkawan dengan diaorang... because nahh maybe diri aku mcm jenis xsuke perempuan mcm tu kut sbb aku x suke ckap pasal lelaki berlebih-lebihan..
and girls sekarag bukan mase untuk untuk cari boyfriends, nak ade relationship goals la, nak couple islamik pastu janji nak kahwin and ever lah.. gadis-gadis cube gune masa muda awak ni belajar and jadi orang berjaya pastu balas jasa ibu bapa awak tu duluu..jgan terpengaruh dengan idea nak kahwin muda..Allah S.W.T dah tetapkan jodoh masing-masing..gunekan mase untuk improve diri awak cuba jadi orang lebih baik, dekatkan diri dengan Allah..buat baik to your parents...
that's all from good night.. assalamualaikum salam sayang,AINA

Friday, March 18, 2016

WHAT'S UP GUYS!!!

made by Aina Mohd at Friday, March 18, 2016 0 comments
assalammualaikum and hi....haha finally i'm back. currently I in semester 3...dahhh wah cepat giler mase berlalu padahal tahun lpas I just update about entering the university... citt memang dah lame pun 9 bulan lepas kut...kahkahkah..
university's life... at first it is quite difficult maybe sebab I homesick kut.. yelah first time kut berpisah dengan family.. huhuhu for the first two weeks I cried a lot doe.. yeah I know it's sound childish but nak buat macam mane...HAHAHAHA...but after two months at here I dah biase and boleh laa control diri daripada menangis bile I called my emak..hahaha..
sem 2 or short sem..hmm quite good sebab I just ambik 2 subjects..nahhh name pun short sem but kurang stress la daripada sem 1 tuuuu...and yeah short sem gone very fast without any problems..huhuhu and sem 3, I xtahu nak ckap ape sebab aku kene ambik languages lagi..hahaha actually languages la yang membuatkan I'm bit stress mase sem 1 haritu..but then sem 3 I need to go through same things again..
hmmm But I actually trying to take the positive point..yes maybe from this I could improve my English and Arab...yeah arab because I studied at UIA...gahahaha..and yes I hope can exit this 2 languages this sem sbab aku jealous doh tengok orang yg dah x perlu ambik languages nii..banyak masa free wooo...
and this is from till the next post..   salam sayang, AINA

 

OTHER SIDE OF ME Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea